Novice

  • 03.02.2023 - Ekološka kmetija Kobal 0 Komentarji
    REGRAT – PLEVEL ALI ZAKLADNICA ZDRAVJA?

    Zgodaj spomladi regrat požene pritlične, podolgovate in močno nazobčane liste v prelepo košato rozeto. Na srediti te listne rozete se proti soncu dvigujejo pokončna votla stebla, polna belega mlečka, na koncu katerih je bujen kot sonce rumen cvet. Ob zori se cvet odpre, z mrakom pa zapre (zapre se tudi pred prihodom dežja). Ko regrat odcveti se spremeni v značilno okroglo belo-sivo »lučko«, polno puhastih dežnikastih plodov. Kdo vsaj enkrat v življenju ni pihnil v to lučko in gledal, kako se ta puhek kot padalo spušča na zemljo. Veter jih z lahkoto raznaša, zato se regrat enostavno in hitro razmnožuje in ga kot samoniklo rastlino najdemo vsepovsod. 

    Preverite več
  • 02.02.2023 - Ekološka kmetija Kobal 0 Komentarji
    ZELENJAVA POZIMI

    Narava nas tudi pozimi bogato obdaruje s svojimi sadovi.

    Preverite več
  • 31.01.2023 - Ekološka kmetija Kobal 0 Komentarji
    VALENTINOVA PONUDBA

     

    Z majhno pozornostjo želimo biti del praznovanja ljubezni tudi mi. 

     

     

     

     

    Preverite več
  • 28.01.2023 - Ekološka kmetija Kobal 0 Komentarji
    DOMAČE PŠENIČNE TESTENINE - TANKI REZANCI

    Domači tanki pšenični rezanci naše kmetije so izdelani iz naše ekološke polbele pšenične moke in naših ekoloških jajc, kar vse jim daje poln, a prijeten okus. So lahko prebavljivi. Priporočamo jih z raznimi omakami, tako zelenjavnimi kot sirovimi, mesnimi ali ribjimi. Serviramo jih lahko kot samostojno jed ali kot prilogo. Kuhamo jih od 9-11 minut. Vmes poskusimo, da pripravimo jed po željenem okusu.

    Preverite več
  • 18.01.2023 - Ekološka kmetija Kobal 0 Komentarji
    OKRASNE IN DIŠEČE PUNČKE IZ CUNJ

    ...novo in čar preteklosti, ki sta se prepletla in z združenimi močmi ustvarila nekaj unikatnega, lepega in prijetnega.

    Preverite več
  • 15.01.2023 - Ekološka kmetija Kobal 0 Komentarji
    Preprosta pita z domačim džemom

    Pito lahko pripravimo na več načinov, sladko ali slano, z različnimi nadevi, okrašeno z mrežastim ali drugim vzorcem. Testo lahko zamesimo z maslom ali oljem.

     

    Danes smo pripravili preprosto pito iz naše EKO polbele pšenične moke ter našim domačim mešanim džemom.

     

    Preverite več
  • 08.01.2023 - Ekološka kmetija Kobal 0 Komentarji
    OTROBI: PŠENIČNI, PIRINI, RŽENI...

    Otrobi so trdni zunanji ovoji semen žita in jih pridobivamo z odstranjevanjem semenskega ovoja žitaric pri mletju.

    Preverite več
  • 24.12.2022 - Ekološka kmetija Kobal 0 Komentarji
    VOŠČILO

    Iz srca vam želimo mirne ter veselja in lepih trenutkov polne praznične dni.

    Preverite več
  • 20.12.2022 - Ekološka kmetija Kobal 0 Komentarji
    NEKAJ ČAROBNEGA JE V ZRAKU...

    Nekaj je v zraku.

    Lepega. Nežnega.

    Mimobežnega.

    Nekaj je v zraku.

     

    Čuti se. Sluti.

    Kot dih in dreget.

    Kot šum in šepet

    v slednji minuti.

     

    Nekaj je v zraku.

    Kot vonji cvetlic,

    kot lučke kresnic

    svetlečih po mraku.

     

    Nekaj je v zraku.

    kar odseva v očeh,

    kar odmeva v ljudeh

    na vsakem koraku.

     

    Je to za pesem

    skrivnostni navdih?

    Ali ljubezen?

    Njen dih in vzdih?

    (Tone Pavček: Nekaj je v zraku)

     

    Čas prehitro beži. In že je tu najlepši v letu, čarobni december, čas skupnih trenutkov, družinske topline, stiska rok, ko si voščimo vse najlepše, želimo sreče, zdravja in vsega dobrega. Je čas, ko po prostoru veje prijeten vonj po sveže pečenih piškotih, cimetu, vročem čaju in čokoladi.

     

    Za marsikoga je čas največ, kar mu lahko podarimo. Naj vam bo podarjen čas, čas skupnih trenutkov, družinske topline, ki se čuti in sluti, kot dih in dreget, kot šum in šepet...

    Preverite več
  • 19.12.2022 - Ekološka kmetija Kobal 0 Komentarji
    POR – ODLIČNA IZBIRA V ZIMSKEM ČASU

    Med rastlinami, ki dobro prenašajo nizke zimske temperature je tudi por. Zimska sorta pora ima krajše in bolj čokato belo steblo, s temnozelenimi in bolj bujnimi listi. Por je široko uporaben v kulinariki, saj je zelo okusen in aromatičen. Prav tako je dober vir vitamina C. Naj bo por večkrat na našem jedilniku, saj ni le zelenjava, temveč tudi zdravilna rastlina.

    Preverite več
  • 15.12.2022 - Ekološka kmetija Kobal 0 Komentarji
    NAŠE KOZE

    Na naši kmetiji redimo pretežno križance sanjske srnaste in drežniške koze.

    Preverite več
  • 11.12.2022 - Ekološka kmetija Kobal 0 Komentarji
    Domač kruh z ocvirki

    Danes smo pripravili domač kruh z ocvirki po receptu, ki smo ga objavili v blogu pod naslovom "Domač kruh". 

    Preverite več
  • 11.12.2022 - Ekološka kmetija Kobal 0 Komentarji
    Ideja za praznično predjed

    Tanki rezanci z domačo klobaso so lahko dobra ideja za praznično predjed. Privoščite si tudi kozarec rdečega vina Modri pinot Kristančič. Poiščite domače rezance in vino v naši ponudbi.

    Preverite več
  • 10.12.2022 - Ekološka kmetija Kobal 0 Komentarji
    Domač kruh

    Doma pečen kruh je ne le najboljši, veseli smo tudi, ko nam "rata", ko v prostoru zadiši in komaj čakamo, da si postrežemo rezino ali dve.

     

    Preverite več
  • 25.11.2022 - Ekološka kmetija Kobal 0 Komentarji
    Bogata, barvita, navdihujoča jesen

    Vsak letni čas ima svoj čar, vonj in barve. Jesen je druga pomlad, kjer vsak list postane cvet. (Albert Camus)

     

    Drži...

    Preverite več
  • 25.11.2022 - Ekološka kmetija Kobal 0 Komentarji
    Mlečni kruh

    Mlečni kruh je različica kruha, lahko bi rekli, da je malo več kot kruh. Z dodanim sladkorjem  in nadevi je lahko tudi zelo okusna sladica.  

    Preverite več
  • 07.11.2022 - Ekološka kmetija Kobal 0 Komentarji
    Strniščna repa - ozimnica za ljudi in živali

    Strniščna repa je izraz dobila po tem, ker se po žetvi žita seje v preorano strnišče. Ta setev nam bo nudila pridelek repe, ki nas bo ustrezno skladiščena celo zimo oskrbovala z vitamini.

    Repa vsebuje veliko balastnih snovi in beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, natrija, kalija, fosforja, ne primanjkuje pa niti železa in vitaminov B1, B2 in vitamina C. Je bogat vir antioksidantov, ki naj bi zavirali procese staranja in preprečevali nekatere kronične bolezni.

    Preverite več
  • 27.10.2022 - Ekološka kmetija Kobal 0 Komentarji
    BUČE, BUČKE ... jedilne, okrasne, tudi kvačkane

    Na naši kmetiji letos res ni bila letina bučk ter buč, pridelek zadostuje le za samooskrbo ter za hrano našim živalicam. Splet okoliščin in krajši dnevi so botrovali odločitvi, da jih kar ročno izdelamo. Tako so nastale te kvačkane buče, nekatere v barvah, ki nam jih ponuja narava, druge v malo bolj izvirnih, domišljijsko obarvanih kombinacijah. Za vsak okus, za vsako oko, za vsako srce nekaj.

    Preverite več