Pita z blitvo malo drugače...
Pita z blitvo malo drugače...
Tudi na dan mučenikov 10.03.2023 na naši kmetiji nudimo ugodne nakupe - na celotno ponudbo ( tudi na že znižane cene) velja 30% popust s kodo MUČENIKI.
Cenjene stranke obveščamo da je promocijska koda za nakupe s popustom za 8. marec DAN ŽENA.
Za napako se vam opravičujemo in vas vabimo k nakupu v naši spletni trgovini.
Lep pozdrav.
Mame, žene, none, hčerke, tete, sestre, prijateljice... Ženske mnogih vlog, 8.marec je Vaš dan.
Ali veste, da so užitni ter zelo okusni in zdravi tudi listi rdeče pese?
Zgodaj spomladi regrat požene pritlične, podolgovate in močno nazobčane liste v prelepo košato rozeto. Na srediti te listne rozete se proti soncu dvigujejo pokončna votla stebla, polna belega mlečka, na koncu katerih je bujen kot sonce rumen cvet. Ob zori se cvet odpre, z mrakom pa zapre (zapre se tudi pred prihodom dežja). Ko regrat odcveti se spremeni v značilno okroglo belo-sivo »lučko«, polno puhastih dežnikastih plodov. Kdo vsaj enkrat v življenju ni pihnil v to lučko in gledal, kako se ta puhek kot padalo spušča na zemljo. Veter jih z lahkoto raznaša, zato se regrat enostavno in hitro razmnožuje in ga kot samoniklo rastlino najdemo vsepovsod.
Narava nas tudi pozimi bogato obdaruje s svojimi sadovi.
Z majhno pozornostjo želimo biti del praznovanja ljubezni tudi mi.
Domači tanki pšenični rezanci naše kmetije so izdelani iz naše ekološke polbele pšenične moke in naših ekoloških jajc, kar vse jim daje poln, a prijeten okus. So lahko prebavljivi. Priporočamo jih z raznimi omakami, tako zelenjavnimi kot sirovimi, mesnimi ali ribjimi. Serviramo jih lahko kot samostojno jed ali kot prilogo. Kuhamo jih od 9-11 minut. Vmes poskusimo, da pripravimo jed po željenem okusu.
...novo in čar preteklosti, ki sta se prepletla in z združenimi močmi ustvarila nekaj unikatnega, lepega in prijetnega.
Pito lahko pripravimo na več načinov, sladko ali slano, z različnimi nadevi, okrašeno z mrežastim ali drugim vzorcem. Testo lahko zamesimo z maslom ali oljem.
Danes smo pripravili preprosto pito iz naše EKO polbele pšenične moke ter našim domačim mešanim džemom.
Otrobi so trdni zunanji ovoji semen žita in jih pridobivamo z odstranjevanjem semenskega ovoja žitaric pri mletju.
Iz srca vam želimo mirne ter veselja in lepih trenutkov polne praznične dni.
Nekaj je v zraku.
Lepega. Nežnega.
Mimobežnega.
Nekaj je v zraku.
Čuti se. Sluti.
Kot dih in dreget.
Kot šum in šepet
v slednji minuti.
Nekaj je v zraku.
Kot vonji cvetlic,
kot lučke kresnic
svetlečih po mraku.
Nekaj je v zraku.
kar odseva v očeh,
kar odmeva v ljudeh
na vsakem koraku.
Je to za pesem
skrivnostni navdih?
Ali ljubezen?
Njen dih in vzdih?
(Tone Pavček: Nekaj je v zraku)
Čas prehitro beži. In že je tu najlepši v letu, čarobni december, čas skupnih trenutkov, družinske topline, stiska rok, ko si voščimo vse najlepše, želimo sreče, zdravja in vsega dobrega. Je čas, ko po prostoru veje prijeten vonj po sveže pečenih piškotih, cimetu, vročem čaju in čokoladi.
Za marsikoga je čas največ, kar mu lahko podarimo. Naj vam bo podarjen čas, čas skupnih trenutkov, družinske topline, ki se čuti in sluti, kot dih in dreget, kot šum in šepet...
Med rastlinami, ki dobro prenašajo nizke zimske temperature je tudi por. Zimska sorta pora ima krajše in bolj čokato belo steblo, s temnozelenimi in bolj bujnimi listi. Por je široko uporaben v kulinariki, saj je zelo okusen in aromatičen. Prav tako je dober vir vitamina C. Naj bo por večkrat na našem jedilniku, saj ni le zelenjava, temveč tudi zdravilna rastlina.
Na naši kmetiji redimo pretežno križance sanjske srnaste in drežniške koze.
Danes smo pripravili domač kruh z ocvirki po receptu, ki smo ga objavili v blogu pod naslovom "Domač kruh".
Tanki rezanci z domačo klobaso so lahko dobra ideja za praznično predjed. Privoščite si tudi kozarec rdečega vina Modri pinot Kristančič. Poiščite domače rezance in vino v naši ponudbi.
Doma pečen kruh je ne le najboljši, veseli smo tudi, ko nam "rata", ko v prostoru zadiši in komaj čakamo, da si postrežemo rezino ali dve.
Vsak letni čas ima svoj čar, vonj in barve. Jesen je druga pomlad, kjer vsak list postane cvet. (Albert Camus)
Drži...
Mlečni kruh je različica kruha, lahko bi rekli, da je malo več kot kruh. Z dodanim sladkorjem in nadevi je lahko tudi zelo okusna sladica.
Strniščna repa je izraz dobila po tem, ker se po žetvi žita seje v preorano strnišče. Ta setev nam bo nudila pridelek repe, ki nas bo ustrezno skladiščena celo zimo oskrbovala z vitamini.
Repa vsebuje veliko balastnih snovi in beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, natrija, kalija, fosforja, ne primanjkuje pa niti železa in vitaminov B1, B2 in vitamina C. Je bogat vir antioksidantov, ki naj bi zavirali procese staranja in preprečevali nekatere kronične bolezni.
Na naši kmetiji letos res ni bila letina bučk ter buč, pridelek zadostuje le za samooskrbo ter za hrano našim živalicam. Splet okoliščin in krajši dnevi so botrovali odločitvi, da jih kar ročno izdelamo. Tako so nastale te kvačkane buče, nekatere v barvah, ki nam jih ponuja narava, druge v malo bolj izvirnih, domišljijsko obarvanih kombinacijah. Za vsak okus, za vsako oko, za vsako srce nekaj.