DOMAČE PŠENIČNE TESTENINE - TANKI REZANCI

Domači tanki pšenični rezanci naše kmetije so izdelani iz naše ekološke polbele pšenične moke in naših ekoloških jajc, kar vse jim daje poln, a prijeten okus. So lahko prebavljivi. Priporočamo jih z raznimi omakami, tako zelenjavnimi kot sirovimi, mesnimi ali ribjimi. Serviramo jih lahko kot samostojno jed ali kot prilogo. Kuhamo jih od 9-11 minut. Vmes poskusimo, da pripravimo jed po željenem okusu.

 

Danes smo pripravili domače tanke rezance s koščki purana in listnatim ohrovtom. Recept si lahko preberete v nadaljevanju.

 

Med rastlinami, ki dobro prenašajo nizke zimske temperature je tudi listnati ohrovt. Na naši kmetiji že tretje leto poleg drugih sort ohrovta gojimo tudi listnati ohrovt s temnozelenimi in rahlo nakodranimi listi. Listnati ohrovt je prav tako kot por široko uporaben v kulinariki, saj je nežnega okusa in se lepo prilega drugim sestavinam. Enolončnica, zvitki, rulada, pita in razne vrste prilog so samo nekatere od jedi, ki jih lahko pripravimo s to izjemno in zelo zdravo rastlino. Vsebuje namreč veliko kalcija, železa in vitamina A, C in K ter maščobnih kislin omega 3, njegovi podolgovati listi pa so bogati tudi z vlakninami. Lahko ga kuhamo, dušimo, pečemo, sušimo ali svežega uporabimo v raznih napitkih.

 

Listnati ohrovt kuhamo čim krajši čas, da ohranimo čim več njegovih sestavin in izrazit okus ter vonj.

 

DOMAČI TANKI REZANCI S KOŠČKI PURANA IN LISTNATIM OHROVTOM

 

Količine za domače tanke rezance zadostujejo za 2 osebi.

 

Za pripravo potrebujemo:

-        240 g domačih tankih rezancev

-        200 g piščančjega ali puranjega mesa

-        100-150 g listnatega ohrovta

-        3-5 šalotk (odvisno od njihove velikosti)

-        2-3 stroke česna (ali čajno žličko mletega česna)

-        sol, poper, muškatni orešček

-        oljčno olje

 

Na oljčnem olju smo v večji globoki ponvi (lahko uporabite tudi vok) popražili nasekljano čebulo, solili in dodali na večje kose narezan česen. Sestavine smo pražili le dokler česen ni zadišal. Dodali smo na trakove narezan listnati ohrovt. Uporabili smo celotni list, mlade vršičke listnatega ohrovta pa smo narezali z mehkim steblom vred. Dodali smo poper in muškatni orešček (v tej fazi dodate mleti česen, če ne uporabite svežega). Na hitro smo popražili samo toliko, da se je ohrovt zmehčal in odstavili. (slika 1)

 

Medtem smo v vrelo rahlo soljeno vodo dali rezance, ki smo jih sproti mešali, da so se gnezdeca razpustila.

 

V drugi ponvi smo na žlici oljčnega olja popražili na koščke narezano meso purana, ki smog a proti koncu praženja blago solili. Po potrebi zalijete z juho, zelenjavno osnovo ali vodo. Mi smo uporabili kar vodo, v kateri so se kuhali rezanci. (slika 2)

 

Praženo meso smo dodali omaki iz ohrovta v večji globoki ponvi, zalili z zajemalko vode, v kateri so se kuhali rezanci in dobro premešali. (slika 3)

 

Rezance smo kuhali približno 10 minut, jih precedili, dodali k omaki v večjo globoko ponev in dobro premešali. Dober tek! (slika 4)

 

Nasvet: Vam je ostalo par listov listnatega ohrovta? Naredite si okusen čips. Narezanega na širše trakove ali natrganega na poljubne kose (brez trših delov lista) razporedite po pekaču, obloženem s peki papirjem, pokapajte z oljčnim oljem in solite (po želji lahko uporabite tudi poper, muškatni orešček, česen v prahu, papriko v prahu oziroma druge začimbe ali zelišča). Pečete na 180 °C 10-15 minut oziroma toliko časa, da postane hrustljav. Priporočamo, zelo je okusen!

0
Feed

Oddajte komentar