POR – ODLIČNA IZBIRA V ZIMSKEM ČASU

Med rastlinami, ki dobro prenašajo nizke zimske temperature je tudi por. Zimska sorta pora ima krajše in bolj čokato belo steblo, s temnozelenimi in bolj bujnimi listi. Por je široko uporaben v kulinariki, saj je zelo okusen in aromatičen. Prav tako je dober vir vitamina C. Naj bo por večkrat na našem jedilniku, saj ni le zelenjava, temveč tudi zdravilna rastlina.

Največ vitamin C je ravno v listnatem zelenem steblu, ki ga skupaj z belim delom uporabimo za pripravo različnih jedi.

Na naši kmetiji že par let zgornji zeleni del pora ob nabiranju sproti nasekljamo in posušimo. Tako nam je vedno na razpolago za uporabo pri pripravi različnih jedi: kot dodatek juham, mineštram, rižotam, omakam, solatam, namazom... Na enak način lahko uporabljamo tudi surovi mladi por.

Por kuhamo čim krajši čas, da ohranimo čim več njegovih sestavin in izrazit aromatičen okus ter vonj.

 

Danes bomo z vami skuhali odlično KREMNO POROVO JUHO. Količine zadostujejo za 4 osebe.

Za pripravo kremne porove juhe potrebujemo:

-        4-5 srednje velike krompirje

-        2-3 pore

-        1 srednje veliko čebulo

-        2-3 stroke česna (ali čajno žličko mletega česna)

-        sol, poper, muškatni orešček

Na žlici oljčnega olja popražimo nasekljano čebulo, dodamo nasekljan česen in pražimo, dokler česen ne zadiši. Dodamo nasekljan por. Uporabimo tako bel kot svetlo zelen del pora, dodamo pa tudi list ali dva temno zelenega dela. Na hitro popražimo in dodamo na večje kose narezan krompir. Solimo, popramo, dodamo muškatni orešček (ter mleti česen, če nismo uporabili svežega) ter zalijemo z vrelo vodo. Ko juha zavre jo kuhamo na zmerni temperaturi, dokler krompir ni mehko kuhan. S paličnim mešalnikom juho zmiksamo in odstavimo. Juha naj par minut počiva.

Serviramo s posušenim nasekljanim porom, s stebelcem kuhanega pora, z žlico kisle smetane ali s kockami popraženega kruha.

Poskusite tudi juho z zdrobovimi njoki iz našega zdroba. Najdete ga v rubriki Ponudba žit in izdelkov iz žit. S kosom domačega kruha je taka juha popoln obrok, ob katerem se posladkamo s palačinko ali dvema ali kompotom.

Nasvet: Ob pripravi juhe lahko malo pora skuhate in ga s trdo kuhanim jajcem pojeste kot solato.

0
Feed

Oddajte komentar