Strniščna repa - ozimnica za ljudi in živali

Strniščna repa je izraz dobila po tem, ker se po žetvi žita seje v preorano strnišče. Ta setev nam bo nudila pridelek repe, ki nas bo ustrezno skladiščena celo zimo oskrbovala z vitamini.

Repa vsebuje veliko balastnih snovi in beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, natrija, kalija, fosforja, ne primanjkuje pa niti železa in vitaminov B1, B2 in vitamina C. Je bogat vir antioksidantov, ki naj bi zavirali procese staranja in preprečevali nekatere kronične bolezni.

Na naši kmetiji pridelujemo okroglo in podolgovato sorto repe, ki jo uporabljamo tako za našo prehrano kot tudi za krmo živali. Od vedno jo doma tudi kisamo ali v tropinah (repa tropinka) ali z morsko soljo. 

Tudi letos nas je strniščna repa obdarila z obilnim in lepim pridelkom. Nabrano repo smo očistili, oprali in olupili. Za ročno ribanje repe uporabljamo ribežen. Naribano repo zlagamo po plasteh, ki jih posujemo z grobo morsko soljo. Uporabljamo ročno pridelano grobo morsko sol iz naših Piranskih solin. Vsako plast s pestjo sproti potlačimo. Posode z naribano repo ne napolnimo prav do vrha  (pustimo vsaj 10 cm do roba), saj jo moramo še obtežiti. Po nekaj tednih bomo že lahko uživali domačo kislo repo.  

0
Feed

Oddajte komentar