RŽ - njene lastnosti in uporabnost

Rž je samonikla rastlina, podobna pšenici, vendar bolj bogata po hranilni sestavi. Vsebuje veliko beljakovin, magnezija, kalija, cinka, železa in selena.

V primerjavi s pšenico sebuje manj gluten. Ržena moka se pridobiva iz celega zrna in je primerna za pripravo temnega kruha. Kruh iz ržene moke ne vzhaja tako dobro kot iz pšenične moke, ostane pa dlje časa svež.

 

Rženo moko uporabljamo kot običajno pšenično moko, lahko pa jo mešamo tudi z drugimi vrstami mok.

 

Iz naše ekološke ržene moke smo pripravili preproste ržene piškote, ki so tudi novost v ponudbi naše kmetije. Krhki piškoti z bogatim okusom tega posebnega žita se priležejo pri zajtrku za dober začetek dneva, za malico ob skodelici čaja, po kosilu ob kavi ali pa kar tako...  

 

Hlebec iz mešanice naše ekološke pšenične polbele moke ter ekološke ržene moke, se je po krasnem vzhajanju zlato rjavo zapekel in s svojim vonjem napolnil prav vsak kotiček hiše.  Kvas smo zamenjali s kvasnim nastavkom, pripravljenim iz naše ekološke ržene moke,

0
Feed

Oddajte komentar