Domač kruh

Doma pečen kruh je ne le najboljši, veseli smo tudi, ko nam "rata", ko v prostoru zadiši in komaj čakamo, da si postrežemo rezino ali dve.

 

Kruh iz naše EKO polbele pšenične moke

 

Sestavine:

400 ml mlačne vode

20 g svežega kvasa

Jedilna žlica sladkorja

9 g soli

500 g EKO polbele pšenične moke

 

Postopek:

V večjo posodo vlijemo mlačno vodo, v katero nadrobimo kvas. Dodamo jedilno žlico sladkorja in vse skupaj z metlico dobro premešamo, da se kvas raztopi. Postopoma pričnemo dodajati sproti presejano moko (po približno 100 g moke), ki jo z metlico dobro vmešamo v tekočino, da ni grudic. Mešamo kar pogumno in energično, v krogih, izmenično v smeri urinega kazalca in obratno. Sol dodamo v dveh delih ob predzadnji in zadnji vmešani količini moke. Ob predzadnji vmešani količini moke pričnemo zmes mešati s kuhalnico. Mešanje zaključimo, ko je še zadnja dodana količina presejane moke lepo vdelana v zmes brez grudic. Tako grobo zamešano testo je pripravljeno za vzhajanje.

 

Testo vzhajamo dvakrat po 30 minut pokrito s folijo za živila v toplejšem prostoru. Po prvem vzhajanju testo »prezračimo«. Pripravimo si posodo z mlačno vodo, v kateri si navlažimo roke. Testo primemo ob robu posode, ga povzdignemo ter »prezračimo« podobno kot pretresemo obleke, preden jih damo sušiti. Prezračeno stran prepognemo proti sredini posode in položimo na testo. To naredimo izmenično na vseh štirih straneh kroga testa, najprej na eni strani in njej nasprotni ter nato še na drugi strani in njej nasprotni. Tako oblikovan »hlebček« vzhajamo še naslednjih 30 minut in postopek »zračenja« ponovimo. Pripravljeno zmes damo v rahlo naoljen pekač, jo pokrijemo s folijo za živila ter pustimo vzhajati za čas, ko se pečica segreva. Takrat vključimo pečico in jo segrejemo na 180 stopinj. V segreti pečici kruh pečemo približno 35-40 minut.

 

Pečen kruh takoj damo ven iz pekača ter ga pokritega s prtičkom pustimo počivati na rešetki, dokler se ne ohladi.

 

Zmesi lahko pojubno dodamo razna semena (bučna, sončnična, lanena, chia...) ali oreške (npr.orehe) v količini ene kavne skodelice. Čas kolin je in zmesi lahko dodate ocvirke. V pripravljeno testo lahko zavijete klobase, hrenovke, sir in šunko, skutne nadeve ali zelenjavo.

 

Prav tako lahko kruh zamesimo iz različnih vrst moke. Zelo okusen je kruh iz naše EKO polbele pšenične moke v kombinaciji z našo EKO pirino moko (za zgornji recept uporabite 400 g polbele pšenične moke in 100 g EKO pirine moke), z dodanimi našimi EKO otrobi (v tem primeru pri kruhu po zgornjem receptu uporabite 450 g EKO polbele pšenične moke in 50 g EKO pšeničnih otrobov), pa z našo EKO rženo moko, ki jo prav tako uporabimo v enakem razmerju kot za mešan kruh z našo EKO pirino moko. Po želji lahko otrobe v enaki količini nadomestimo s kosmiči. Postopek izdelave je povsem enak s tem, da otrobe (oziroma kosmiče) dodamo prav na koncu mešanja testa in jih ne presejemo.

 

Uživajte ob domačem sveže pečenem kruhu, ki se prilega še malo mlačen k domačim suhomesnatim izdelkom. S pršutom, vratavino in panceto je odličen. Pojejte ga kos ali dva ob domači joti iz kislega zelja ali enolončnici iz kisle repe, ob ješprenjki ali zelenjavni mineštri. Ponudite ga k segedinu in golažu, da se z njegovo skorjico pomaže še zadnja sled omake na krožniku. Privoščite si ga že za zajtrk, namazanega z maslom in marmelado ali medom, z rezno sira ali kar tako ob beli ječmenovi kavi.

 

Skratka, uživajte in dober tek.

 

Pa še namig za uporabo »starega« kruha. Namočite ga v mleku in jajcu ter pojejte kot tople šnite, posute s sladkorjem v prahu, z medom ali z žlico našega domačega džema. Kaj pa kruhov narastek z mesom, zelenjavo, sirom in šunko...? Tu je načinov in okusov nešteto, lahko se sprehodimo po vrtu in naberemo, kar nam trenutno ponuja narava, lahko uporabimo, kar imamo doma, ostanke iz hladilnika ali shranke iz zamrzovalne skrinje. Malo domišljije in okusen obrok je na dlani.

 

Potrebujete namig ali recept? Pišite nam. Veseli bomo tudi vaših predlogov. Sporočite nam, kako vam je uspela peka kruha.

0
Feed

Oddajte komentar