"Pita" z blitvo

Pita z blitvo malo drugače...

Imate v hladilniku listnato testo? Predlagamo vam pripravo malo drugačne slane pite.

 

Za nadev smo uporabili blitvo, s katero nas narava na naši kmetiji še vedno bogato obdaruje (praktično smo jo nabirali celo zimo).

 

Blitvo smo skuhali, jo ohladili in na grobo narezali. Iz smetane za kuhanje, jajca, soli, popra in česna v prahu smo pripravili preliv.

 

Iz listnatega testa smo po modelu pekača izrezali krog in ga položili v pekač, premazan s stopljenim maslom. Plast testa smo obložili z narezano blitvo in dodali preliv. Tako smo v pekač zlagali plast za plastjo, dokler nismo porabili vsega listnatega testa in vse blitve. Za vmesne plasti smo uporabili ostanke listnatega testa. Zaključili smo s prelivom, ki smo ga enakomerno premazali čez celo vrhnjo plastjo listnatega testa. Pito smo pekli 30-35 minut, dokler se lepo rjavo ni zapekla, na 180 stopinj. 

 

Tokrat smo se odločili za pito iz blitve. lahko pa uporabimo katerokoli zelenjavo, ki jo imamo na razpolago. Tudi nadev iz popraženega mletega mesa ali trakcev piščančjega fileja je zelo okusen. Hitro lahko pripravimo nadev iz na lističe narezanih šampinjonov in pražene čebule, še hitreje pa je pita narejena z nadevom iz kislega zelja, ki mu poljubno lahko dodamo na kocke narezano slanino. Skratka, z malo domišljije pripravimo odlično jed, na ta način pa lahko še "počistimo" hladilnik in uporabimo ostanke živil, da jih ne zavržemo ali da jim ne poteče rok uporabe. 

 

Naj vas domišljija vodi v ustvarjalnost in kulinarične užitke.

0
Feed

Oddajte komentar