OTROBI: PŠENIČNI, PIRINI, RŽENI...

Otrobi so trdni zunanji ovoji semen žita in jih pridobivamo z odstranjevanjem semenskega ovoja žitaric pri mletju.

So bolj grobe strukture in imajo prijeten vonj in okus žita, pri mletju katerega so nastali. Vsebujejo veliko vlaknin in so pomemben vir vitamina B1, B2, B3, B5, A, K, E, železa, magnezija, fosforja, bakra, kalija in cinka ter maščobnih kislin omega-3 in -6 (pri čemer se vsebnost in vrsta lahko razklikujejo glede na vrsto žita).

Uporabljamo jih lahko pri peki kruha, žemljic, piškotov in drugih pekovskih izdelkov. Namočimo jih lahko v kozarcu tople vode in pustimo počivati 20-30 minut. Tako pripravljene lahko dodamo hrani. Z malo medu, suhega sadja in oreščkov so okusen zajtrk ali malica. Dodani jogurtu ali kefirju z žličko cimeta prijetno odžejajo pa tudi nahranijo.

 

POMEMBNO: Kljub prednostim otrobov obstajajo določene omejitve in celo kontraindikacije za njihovo jemanje, saj nekatere bolezni ne dovoljujejo uporabe grobih vlaknin (npr. razjeda želodca ali dvanajstnika, kolitis...), zato se je pred jemanjem otrobov potrebno posvetovati z zdravnikom.

 

PŠENIČNO PIRIN HLEBČEK S PŠENIČNIMI OTROBI

 

Danes smo spekli mešan pšenično pirin hlebček s pšeničnimi otrobi. Kruh smo zamesili po receptu, ki smo ga objavili v blogu pod naslovom "Domač kruh". Količino moke smo ustrezno zmanjšali in nadomestili z otrobi, tako da smo uporabili 450 g moke (350 g pšenične in 100 g pirine moke) ter 50 g otrobov. Masi smo dodali tudi jedilno žlico svinjske masti (uporaba masti ni nujna, zato jo lahko opustite).

 

Slike prikazujejo zameseno testo (slika 1), testo po prvem vzhajanju (slika 2), testo po drugem vzhajanju (slika 3), hlebček, pripravljen za peko (ki smo ga pustili pokritega počivati do segretja pečice, slika 4) ter pečen hlebček (slika 5 in 6).

 

Kruh je odličen k narezkom iz suhih mesnin, sirom, z maslom in marmelado ali medom, privoščite pa si ga tudi rezino za malico ob jogurtu ali skodelici čaja, saj je bogatega, a prijetnega okusa.

0
Feed

Oddajte komentar