REGRAT – PLEVEL ALI ZAKLADNICA ZDRAVJA?

Zgodaj spomladi regrat požene pritlične, podolgovate in močno nazobčane liste v prelepo košato rozeto. Na srediti te listne rozete se proti soncu dvigujejo pokončna votla stebla, polna belega mlečka, na koncu katerih je bujen kot sonce rumen cvet. Ob zori se cvet odpre, z mrakom pa zapre (zapre se tudi pred prihodom dežja). Ko regrat odcveti se spremeni v značilno okroglo belo-sivo »lučko«, polno puhastih dežnikastih plodov. Kdo vsaj enkrat v življenju ni pihnil v to lučko in gledal, kako se ta puhek kot padalo spušča na zemljo. Veter jih z lahkoto raznaša, zato se regrat enostavno in hitro razmnožuje in ga kot samoniklo rastlino najdemo vsepovsod. 

 

Uporabna je cela rastlina regrata, kot zdravilni del se uporabljajo zeleni deli rastline - listi in cela korenina, saj so bogati vir vitaminov A, B in C ter kalija, kalcija, natrija, fosforja, mangana in drugih mineralov. Holin v regratu vpliva na presnavljanje maščob in delovanje živčevja. Tako listi kot tudi korenina imajo po zaslugi vsebnosti grenčine diuretične lastnosti. Ta preprosta rastlina prav z različnimi grenčinami spodbuja izločanje prebavnih sokov, zato predvsem korenino uporabljamo za izboljšanje slabe prebave in spodbujanje apetita ter kot dodatno zdravljenje: pri slabšem delovanju jeter in žolčnika, pri jetrnih boleznih, ob žolčnih kamnih in vnetju žolčnika. Vsebuje veliko vlaknin, kar preprečuje zastoje hrane v prebavilih in znižuje raven sladkorja v krvi. Uživanje regratovih listov je koristno pri zastajanju vode v telesu, motnjah v delovanju ledvic in mehurja, revmatskih obolenjih. Regrat ima pomembno vlogo pri razstrupljanju telesa. Poveča telesne sposobnosti za vsrkavanje železa, zato je v nekaterih primerih lahko koristen pri slabokrvnosti.

 

Odgovor je tako na dlani: regrat je vsekakor zakladnica zdravja, ki tudi popestri naš jedilnik.

 

Zato si ga privoščite, če se le da svežega, saj boste tako zaužili največ njegovih hranilnih in zdravilnih snovi. Lahko pa ga tudi skuhajte in pripravite kot solato s trdo kuhanim jajcem, s kuhanim krompirjem ali fižolom. Kot priloga je odličen s kuhanim krompirjem pa skuhan s špinačo ali blitvo. Zanimivega okusa je kremna juha iz regrata in krompirja ter rižota z regratom in parmezanom. Regratove liste in cvetove lahko dodamo, ko pripravljamo frtaljo. Skratka, možnih načinov priprave regrata je zelo veliko in z malo domišljije je pripravljena okusna jed.

 

POMEMBNO: Uporabo korenine regrata v zdravilne namene se odsvetuje pri zapori ali vnetju žolčnih izvodil, vnetju žolčnika, hujših obolenjih jeter, zapori črevesja ali razjedah na sluznici želodca ali dvanajstnika. Čaje iz regratovih listov se odsvetuje pri hujših obolenjih srca ali ledvic. Poveča se lahko tudi delovanje drugih diuretikov, prav tako pa redno pitje teh čajev lahko vpliva na vrednosti glukoze v krvi pri sladkornih bolnikih. Zato se je pred uporabo potrebno posvetovati z zdravnikom.

Lahko povzroči alergične reakcije (alergija na regratov dotik).

0
Feed

Oddajte komentar